2021 in vogelvlucht: van fundering tot oplevering

Het jaar 2021 gaat voor Windpark Egchelse Heide de boeken in als een bijzonder jaar: Het jaar van realisatie. En omdat beelden veel meer zeggen dan woorden, doen we dit vooral ook aan de hand van foto’s. Een selectie van foto’s vertelt het verhaal van de realisatie van een beeldbepalend project voor Peel en Maas: windpark Egchelse Heide.
Op 8 januari wordt na een geruchtmakende fase van heiwerkzaamheden gestart met het storten van de fundamenten. 540 m3 beton en 95 ton staal worden samengevoegd tot een stevig fundament voor elke molen. In februari wordt het inkoopstation geplaatst aan de Karissendijk. En vanaf dat punt tot aan de windturbine aan de Noordervaart, over een lengte van in totaal 3.500 meter, gaat de kabel de grond in.

In maart worden we vanwege Corona geconfronteerd met de avondklok. De weg wordt letterlijk vrijgemaakt voor het indrukwekkende transport van 15 rotorbladen en de imposante torendelen.
Wethouder Paul Sanders neemt op 8 april, samen met beleidsadviseur duurzaamheid Frank Wijnen, een kijkje op de bouwlocatie. Eind april en begin mei is er (tussen alle Corona-perikelen door) even ruimte voor een aantal interessante excursies van onze obligatiehouders. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt.

Voor het oog is het vervolgens even wat rustiger, maar de specialisten van Enercon werken ondertussen in meerdere teams voortvarend aan de installatie van alle techniek. De groene stroom van het windpark gaat zijn weg vinden naar zoveel mogelijk lokale burgers via Coöperatie Peel Energie die op het gebied van afzet samenwerkt met ‘Samen OM Nieuwe Energie. Dit wordt mogelijk gemaakt door het stroomcontract met Eneco te sluiten. In juli kunnen de initiatiefnemers en aandeelhouders een toost uitbrengen op de eerste stroomproductie. In deze periode wordt ook het snellaadstation bij de Boebadoe Farm in gebruik genomen. Vanaf dat moment kan iedereen Groene stroom ‘tanken’ rechtstreeks van de molen.
Begin september vindt onder zonnige omstandigheden de officiële opening plaats. Gespreid over 3 dagen is er ruimte voor alle doelgroepen om getuige te zijn van dit bijzondere moment. De bouwfase is voltooid. We hebben samen 3 dagen genoten van deze feestelijke gebeurtenis.

Parallel aan de bouw wordt er gewerkt aan de verduurzaming van een kleine 40 woningen nabij de windmolens. De omgeving doet de eerste ervaringen op met de invloed van de molens, zoals slagschaduw en geluid. Het windparkfonds wordt ingericht en de eerste projecten worden financieel ondersteund.
Op 1 december worden de windmolens opgeleverd. Windpark Egchelse Heide is een feit. Een belangrijke stap in het zelfvoorzienend maken van de gemeente Peel en Maas op het gebied van energie.

De directie van dit mooie project wil alle betrokkenen bedanken voor de prettige samenwerking in dit drukke jaar van realisatie. Tevens nodigen we iedereen nogmaals uit om via de Coöperatie Peel Energie groene stroom af te nemen van onze eigen molens.
En vooruitblikkend: we zijn ondertussen al volop aan de slag met nieuwe uitdagingen. ‘Op de agenda voor 2022’ staan o.a. de realisatie van zon op daken van diverse agrarische bedrijven in de omgeving van het windpark en we werken aan opslag van onze groene stroom. Daarom onderzoeken we de mogelijkheden van de productie van groene waterstof met een zogenaamde Battolyser. Dit is in feite een oneindige batterij, waarmee tegelijkertijd een oplossing geboden wordt voor de te beperkte transportcapaciteit op het elektriciteitsnet.
We blijven samen met Peel Energie werken aan onze ambitie die we vast hebben liggen in onze slogan: ‘Windpark Egchelse Heide: aanjager van duurzaamheid in Peel en Maas’.

Directieteam Windpark Egchelse Heide
Jeroen Boerkamps en Adrie van Oerle

Neem contact op met ons

Vul onderstaand formulier in en we nemen z.s.m. contact met je op. We streven ernaar om alle vragen op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.