Mag die obstakelverlichting uit?

Als windpark krijgen we regelmatig vragen over de verlichting op (onze) windturbines. Met dit bericht informeren we de geïnteresseerden wat uitgebreider over dit onderwerp en hopen we de vraag, die in de titel gesteld wordt, te beantwoorden.

Vanaf 150 meter tiphoogte delen windturbines het luchtruim met de luchtvaart, daarom is het op die hoogte verplicht windturbines te verlichten met overdag witte en ’s nachts rode obstakelverlichting. Deze verlichting is wettelijk verplicht vanwege de veiligheid van het vliegverkeer, maar is begrijpelijkerwijs een doorn in het oog voor omwonenden. Ondertussen hebben de windsector en overheid echter nieuwe technieken gevonden waarmee de verlichting uitgezet kan worden.

Door vliegtuigen, helikopters en andere luchtvaartuigen uit te rusten met transpondertechniek en ontvangers te plaatsen op windturbines lijkt een oplossing in aantocht.  De rode lampen gaan dan alleen aan als er een vliegtuig in de buurt komt. In de praktijk zal de verlichting dan veel minder branden.

Voor uitgebreidere informatie lees / Bron: NWEA https://www.nwea.nl/einde-aan-continu-brandende-rode-lampen-op-windmolens-in-zicht/

Neem contact op met ons

Vul onderstaand formulier in en we nemen z.s.m. contact met je op. We streven ernaar om alle vragen op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.