Terugblik 2022: ‘Eerste jaar van exploitatie’

Boven de terugblik op het jaar 2021 stond de kop ‘Het jaar van realisatie van Windpark Egchelse Heide’. Daarbij maakten we uitgebreid gebruik van de vele mooie beelden uit de bouwfase. Dit jaar kan de boeken in als het ‘Eerste jaar van exploitatie’. Terugkijkend op 2022 kunnen we vaststellen dat het een bewogen energiejaar is dat we niet snel zullen vergeten. We zitten sowieso in een transitieperiode, en die wordt in zijn algemeenheid gekenmerkt door chaos. Daar kwam bij dat op 24 februari Rusland Oekraïne binnen viel. Dit samen leidde tot een jaar met absurd hoge energieprijzen. Daar staat tegenover dat de windproductie (in 9 van de 12 maanden) behoorlijk achter blijft op de gemiddelde windproductie in Nederland. Algehele conclusie is dat er per saldo een mooie financiële basis is gelegd voor de komende jaren.

 

Bij het ontwikkelen van de plannen van ons windpark is gekozen voor de slogan: ‘Aanjager van duurzaamheid in Peel en Maas’. Terugkijkend op de bouwfase en het 1e productiejaar kunnen we vaststellen dat er vanuit Windpark Egchelse Heide al behoorlijk wat duurzaamheid in de omgeving aangejaagd is. Denk daarbij aan de verduurzaming van een kleine 40 woningen in de directe nabijheid van het windpark en aan de 23 projecten die vanuit het Windparkfonds Egchelse Heide ondersteund zijn. Als directie van het windpark kunnen we bovendien vaststellen dat Coöperatie Peel Energie zich ondertussen heeft ontwikkeld tot een sterke en professionele partner op het gebied van duurzaamheid. Sinds kort heeft Peel Energie haar eigen locatie in het centrum van Panningen. Bij dit Energie Adviescentrum word je voorzien van onafhankelijk advies over het verduurzamen van jouw woning en je energierekening, en krijg je bespaartips.

 

Ondertussen bruist Windpark Egchelse Heide van de energie voor het nieuwe jaar. Denk daarbij aan het bieden van oplossingen voor het maatschappelijk probleem onder de naam ‘congestiemanagement’, oftewel het tekort aan transportcapaciteit. Concreet hebben we plannen voor oplossingen in de vorm van een batterijsysteem en de productie van groene waterstof. We zijn van mening dat zonne-energie daarbij gecombineerd zou moeten worden met windenergie. Er blijven uitdagingen genoeg. Bij deze uitdagingen werken we graag samen met de juiste partners en in goede harmonie met de omgeving.

 

Als directie van Windpark Egchelse Heide wensen we u allen Fijne Feestdagen en voor 2023 veel gezondheid, wijsheid en energie. Een heerlijk gevoel om samen te werken aan een duurzame wereld.

Neem contact op met ons

Vul onderstaand formulier in en we nemen z.s.m. contact met je op. We streven ernaar om alle vragen op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.