Windparkfonds Egchelse Heide jaagt duurzaamheid aan

Verenigingen, stichtingen of andere groeperingen uit gemeente Peel en Maas weten de weg te vinden naar het Windparkfonds wat betreft aanvragen voor een bijdrage aan duurzame projecten. De windmolens zijn officieel opgeleverd en zijn daarmee voor de volle 100% in bedrijf. Letterlijk vloeit nu al een gedeelte van de opbrengst van de windturbines terug naar de directe en indirecte omgeving. Met name aanvragen uit de kernen van Egchel, Beringe en Meijel spannen de kroon. Inmiddels is €40.000,- van het beschikbare bedrag van €50.000,- in 2021 toegekend aan aangevraagde projecten. Het is goed om te zien dat het niet alleen gaat om technische duurzaamheid, maar vooral ook om sociale duurzaamheid. Hierna een greep uit de toezeggingen.

Mede dank zij een bijdrage uit het Windparkfonds heeft Beringe Buiten op haar buitenterrein al een Jeu de Boule baan voor ouderen aangelegd, heeft een werkgroep uit Beringe een duo-fiets aangekocht om ouderen uit Beringe, maar ook uit andere kerkdorpen extra fietsplezier te gunnen onder begeleiding van vrijwilligers. Stichting Kinderopvang Meijel gebruikt haar toegezegde bijdrage voor het aanleggen van een dierenweide bij de Kinderopvang voor alle kinderen uit Meijel terwijl Kindcentrum Meijel haar buitenruimte rondom het nieuwe centrum groen en natuurlijk inricht voor kinderen van 0-13 jaar. Jongeren en ouderen kunnen hier elkaar ontmoeten. Jong Nederland uit Egchel kan outdoor cooking materialen aanschaffen om met de jeugd nieuwe impuls te geven aan de pijler “buiten leven” binnen Jong Nederland. Kinderen gaan aan de slag met het bereiden van duurzame voeding. Verder gaat Muziekvereniging Egchel hun bestaande bladmuziek digitaliseren om het gebruik van papier terug te dringen. KBO-Egchel wil de ouderen rondom de Kerst een Kerstlunch aanbieden om eenzaamheid even te vergeten en  een fijne middag te bezorgen. Indien door corona deze niet doorgaat kan de activiteit doorschuiven.

Elk jaar wordt geschat dat Windpark Egchelse Heide  €60.000,- in het Windparkfonds stort. Dit is afhankelijk van de geproduceerde windenergie. Zij wil hiermee de duurzaamheid aanjagen en roept organisaties, buurtschappen, verenigingen, groepen of anderszins georganiseerd  op om projecten op het gebied van duurzaamheid op te zetten en een aanvraag voor een bijdrage vanuit het Windparkfonds te doen. Voor de voorwaarden en een aanvraagformulier kan men terecht op de https://www.windparkegchelseheide.nl/windparkfonds/  van Windpark Egchelse Heide.

Neem contact op met ons

Vul onderstaand formulier in en we nemen z.s.m. contact met je op. We streven ernaar om alle vragen op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.